Uiensoep met wilde specerijen

De Smaakmaker is een specerijenmix met de smaken van gewone berenklauwzaad, grote kliswortel en geel nagelkruid. Deze smaken zijn voor de meeste mensen volkomen nieuw en onbekend. Dat maakt de Smaakmaker extra leuk voor iedereen die van koken en experimenteren houdt. Dit is geen pittige specerijenmix: de smaak is zacht en geurig. De Smaakmaker is erg lekker in uiensoep, pompoensoep en in fruitgerechten. In de Florae theetuin wordt het verwerkt in het raw-vegan citroengebak en in een yoghurtdressing met rozenblaadjes. Combineer het ook eens met rijst, linzen, wortel, biet, of in een kruidige chai-thee. Foto’s en recepten: Florae, Laurette van Slobbe

Recept

  • 2 kg ui (waarvan 1/3e deel rode ui) 1,5 el specerijenmix
  • 4 liter water
  • 3-4 laurierbladeren, vers of gedroogd
  • 2-3 el kokosolie
  • 3 koffielepels bruine miso (geen zoete witte!), opgelost in 1 beker kokend water 1 el zeezout (of naar smaak), peper
  • 7 el boekweitmeel met kop (niet te hoog) (je hebt nu een soep zonder glutenhoudende ingrediënten)

Uien in kokosolie langzaam glazig laten worden, en dan, goed roeren, bruiner laten worden. Duurt erg lang, uien slinken enorm. Voeg alvast peper en zout en laurierblad toe. Dan pas boekweitmeel, goed roeren, water en miso erbij, Smaakmaker erbij.