Nominatie Lekker Landschap Restaurants

 

Toekenning Schalen 2015

Lekker Landschap reikte op 18 november 2015 voor de tweede maal Gouden Schalen uit aan restaurants die gebruikmaken van wildpluk-ingrediënten. De onderscheiding is een erkenning voor restaurants die gebruikmaken van wildpluk-ingrediënten en hun gasten op die manier culinair laten genieten van natuur en landschap. De toekenning van de Gouden en Zilveren Schalen sluit aan bij de huidige revival van wildplukken, met natuur in het hart van onze samenleving en natuurbeleving als dagelijkse kost.

Een verslag van de uitreiking leest u hier

Het project Lekker Landschap eindigt in september 2016. Daarom is op dit moment nog niet bekend of de uitreiking van de schalen (jaarlijks, dan wel 2-jaarlijks) gecontinueerd kan worden. Zodra daar meer bekend over is, zullen we dat op deze plek bekend maken. 

Wilt u toch een restaurant nomineren dat op verantwoorde wijze gebruikmaakt van wildpluk? Vul dan onderstaande vragenlijst in. Als we de mogelijkheid krijgen om door te gaan met de uitreikingen, zullen we deze restaurants in de beoordeling meenemen. 

De jury voor de Schalen bestaat uit: 

  • Culinair publicist: Makkie Mulder (hoofdredacteur Delicious magazine)
  • Culinair proever: Ad Wijgerde (iens-Meesterproever)
  • Natuurbeheerder: Harry Boeschoten (Programmadirecteur Groene Metropool Staatsbosbeheer)
  • Voedselkenner: Guus Thijssen (bestuurslid Youth Food Movement) 
  • Wildplukker: Michiel Bussink
  • Landschap- en cultuurhistoricus: Theo Spek (hoogleraar Landschapsgeschiedenis RUG)
  • Voorzitter: Hindrik-Jan Knot (Stichting wAarde)

Lees hier het hele persbericht

 

* Bij wildpluk-ingrediënten gaat het onder meer om noten, bessen, vruchten, planten, zaden, granen, paddenstoelen, dieren. Eigenlijk alles wat uit de natuur geoogst kan worden en niet is gekweekt of gefokt. Uiteraard moeten de ingrediënten zijn geoogst op verantwoorde en duurzame wijze met respect voor al wat leeft en met respect voor wet- en regelgeving.

 

Ook bij vlees en vis kan sprake zijn van oogsten uit de natuur. Bij vlees denken we bijvoorbeeld aan wild dat speciaal voor het restaurant is geschoten door de lokale jager, of aan ‘wildernisvlees’ en ‘natuurvlees’ uit dichtbijgelegen uiterwaarden of natuurgebieden.

 

Gouden en Zilveren Schalen 2015

De acht Gouden Schaal-winnaars van 2015 zijn: 

  • Aan Zee in Oostvoorne
  • De Librije in Zwolle
  • De Piloersemaborg in Den Ham
  • De Pronckheer in Cothen
  • De Steenen Tafel in Arnhem
  • Grandcafé De Kamer in Slagharen
  • Meliefste in Wolphaartsdijk
  • Prikkelz in Eersel

De reacties van de winnaars leest u op de nieuwspagina.

Restaurants die in 2015 een Zilveren Schaal ontvingen:

  • As, Amsterdam
  • BAK, Amsterdam
  • Biesbosch Museum Restaurant, Werkendam
  • Bridges in The Grand, Amsterdam
  • De Fortuna, Edam
  • De Groene Lantaarn, Zuidwolde
  • De Gulle Waard, Winterswijk
  • De Herberg van Smallingerland, Rottevalle
  • De Jong, Rotterdam
  • De Keuken van Gastmaal, Utrecht
  • De Lange Waard, Zeddam
  • De Vierbannen, Ouwerkerk
  • De Vluchthaven, Nisse
  • ’t Diekhuus, Terwolde
  • D’Ouwe Smisse, Zonnemaire
  • Fabbrica, Bergen
  • Hemelrijk restaurant, Hulst
  • Herberg De kop van ’t land, Dordrecht
  • In geuren en kleuren, Berg en Dal
  • Jaimie van Heije,Ouderkerk aan de Amstel
  • Kromme Watergang, Hoofdplaat
  • Merkelbach, Amsterdam
  • Nobel, Ballum
  • Proeflokaal ’t Ailand, Lauwersoog
  • Restaurant Dertien, Rotterdam
  • Restaurant Rijks, Amsterdam
  • Rheezer Bistro, Hardenberg
  • Ron Gastrobar, Amsterdam
  • Vork en Mes, Hoofddorp
 

Nominatie Gouden en Zilveren Schaal

Restaurant
Straat en huisnummer
Plaats
Website
Vragen over restaurant
Hoe vaak maakt het restaurant gebruik van wildpluk-ingrediënten?
af en toe
dagelijks

Communiceert het restaurant over het gebruik van wildpluk-ingrediënten?
nee
passief: via menukaart of website
passief en actief: via menukaart én bediening
zeer actief: uit alles blijkt dat het restaurant een enthousiast gebruiker is van wildpluk-ingrediënten

Wat is de herkomst van de gebruikte wildpluk-ingrediënten?
kok en/of keukenbrigade plukt zelf
externe wildplukker
winkel
weet niet

Legt het restaurant een verband tussen eten en natuurbeleving?
nee
ja
weet niet

Maakt het restaurant gebruik van duurzaam lokaal geproduceerde ingrediënten?
nee
enigzins
veel
weet niet

Kunt u een voorbeeld geven van een wildplukgerecht op de menukaart?
Uw naam
Uw email address
E-mailadres
Informatie/
opmerkingen